Zašto je higijena uopće bitna? 

Zato što je higijena zajednički naziv za opće i praktične postupke koji osiguravaju dobro zdravlje i čistoću. Obuća nije izuzetak. 

Sigurni smo kako sve ovo već jako dobro znate. Ovih dana, svi pričaju o higijeni. A je li vam itko pričao o mizofobiji? Pogađate, riječ o strahu. Mizofobija je patološki strah od bakterija, virusa i prljavštvine. Ovih dana, izgleda, svi smo pomalo mizofobni...

Dakle, higijena je važna, a naizgled nebitne stvari, poput pranja ruku ili obuće su zapravo najbolje mjere osiguravanja dobrog zdravlja i čistoće. 

Pa kako održavati higijenu obuće? Odakle bakterije na obući? Koliko često je potrebno prati obuću?

OK! Dosta s pitanjima, slijede odgovori. 

Odakle bakterije na obući

Bakterije se nalaze svugdje, na trgu, rivi ili korzu. Ali i na otiraču za noge ispred ulaza u stan. A zamislite samo broj malenih mikroorganizama na podu u zahodu kvartovskog kafića.

Prosječno se na obući nalazi više od 400,000 bakterija!

Ipak, nema mjesta panici.

Iako, mogli bi razmisliti o izuvanju kod ulaska u dom. Možda ta japanska praksa i nije tako šašava. 

Konačno, redovno pranje i održavanje obuće smanjit će rizik od bilo kakvih po zdravlje štetnih posljedica. 

Kako održavati higijenu obuće

Postoje razni načini za održavanje higijene obuće. Gornji dio obuće, baš kao i unutrašnjost ili ulošci za obuću čiste se i održavaju sprejevima, spužvicama i kremama.

Za održavanje higijene kožne obuće koristite prikladne proizvode.

Unutrašnjost obuće se može očistiti i dezinficirati, tako da ne ostavite mjesto bakterijama. Znojenje nogu se može spriječiti, a postoje i trikovi za uklanjanje neugodnih mirisa iz cipela. Nakon što obuću očistite, osušite je na suncu. Bakterije baš ne vole sunce. 

Ako i nakon pranja osjetite neugodan miris (koji dolazi od bakterija), ponovite sve još jednom. Možete izvaditi uloške i oprati ih posebno koristeći toplu vodu i sapun. Možete pokušati i dodati sodu bikarbonu u unutrašnjost obuće, sve skupa staviti u plastičnu vrećicu pa u perilicu. Vjerojatno znate, ali svakako ćemo ponoviti, kožnu obuću nikako nemojte prati u perilici

Koliko često je potrebno prati obuću

Ovo je jedno od najčešćih pitanja i zapravo, ne postoji generalno točan odgovor.

Dva tjedna su prosjek kada je u pitanju učestalost pranja obuće. Ipak, ovisno o vrsti obuće, koliko često je nosite i kako je čistite, odgovor može biti između nekoliko puta tjedno i jednom u par mjeseci.

Da jednu stvar razjasnimo, ako obuću perete isključivo u perilici, onda to nikako nemojte raditi prečesto ili barem koristite hladnu vodu i najblaži, spori program pranja. Vaša obuća će vam biti zahvalna. 

Blato s tenisica uklonite odmah, nemojte čekati drugi dan.

Ako ste bili u prirodi i vaša obuća je blatnjava, operite je odmah, blato oštećuje materijal i šavove. Veliko ‘ne’ za ostavljanje blata na obući preko noći. 

Ako je riječ o obući koju nosite svakodnevno, operite je barem jednom tjedno. Proizvodi za održavanje obuće u tome će vam pomoći. 

Tenisice za trčanje zahtijevaju nešto češće pranje. U njima se znojimo više, a to znači i više bakterija. U idealnom scenariju imate dva ili tri para tenisica za trčanje koje rotirate i perete ih jednom u dva tjedna. Ako uvijek trčite u istima, trebali bi ih prati više puta tjedno.

 

Brinite se o higijeni vaše obuće i produžite joj vijek trajanja. 

 

Sve za održavanje obuće