Snijeg! 

Sve nam je bliži i bliži. 

I Božić! I Nova godina! 

A kako se vi nosite sa svim tim? Veselite li se snijegu ili ste poput Grinča pa bi sve što je bijelo i svjetlucavo izbrisali brzinom munje? 

Priznajemo… zima zna biti zamorna… Pogotovo kada trebate po snijegu hodati do posla, kada trebate do dućana po namirnice za cijeli tjedan ili kada jednostavno nešto trebate! Sve ćete napraviti samo da ne izlazite na groznu zimu. 

A još kada sljedeće jutro na hlačama i cipelama ugledate bijele mrlje od soli, kiše i snijega. Dovoljno je da par metara prošećete od automobila do dućana i eto… cipele uništene, a hlače spremne za pranje. 

Zato se mnogi tijekom nadasve romantičnih snježnih padalina odluče na nošenje gojzerica, robusnih nepropusnih cipela, a one najbolje cipele čuvaju za suho vrijeme. 

No trgnite se od takvih uvjerenja! Slobodno zavirite u naš web shop i izaberite bilo koje cipele! Pa i one od brušene kože! I šećite u njima cijelu zimu bez da sljedeće godine kupujete nove. 

Stvorili smo jednostavni vodič za održavanje cipela u vrhunskom stanju bez obzira na izazove koje Majka Priroda stavlja pred njih! Evo nekoliko osnovnih savjeta!

Zaštita obuće #1: Impregnacijski sprej vaš je najbolji prijatelj

Ako cipele ne zaštitite, snijeg ih može uništiti

Zaštitite cipele prije nego zakoračite u vanjski svijet jer posljednje što želite su vlažna i hladna stopala. Kožne cipele, posebno one obložene krznom, izgledaju moderno i sigurno će vam ugrijati stopala no one nisu uvijek otporne na vodu.

Ista se priča događa sa svim cipelama. Od bilo kojeg materijala da su napravljene, pojedini modeli cipela nisu zaštićeni od vode.  

Zato će vam impregnacijski sprej ove zime biti najbolji prijatelj. Raspršite sprej  podjednako s udaljenosti od cca 30 cm na čistu obuću. Pustite da se sprej upije i to je to.

Impregnacijski sprej, razne kreme, masti i druga impregnacijska maziva izvrsna su zaštita od mokrog vremena jer kako štite vanjsku površinu cipele tako štite i njezinu unutrašnjost.

Zaštita obuće #2: Napravite vlastiti impregnacijski sprej kod kuće

Unatoč svim upozorenjima, ipak vas je uspjela iznenaditi snježna mećava. I što sada? Ako kod kuće nemate impregnacijski sprej, budite bez brige jer ga možete napraviti i sami!

Potrebna vam je samo voštana svijeća i sušilo za kosu.  Voštanu svijeću utrljajte po cijeloj površini cipela (najbolje je da bude svijetle boje), tako da po čitavom vanjskom sloju ostane vidljiv trag voska. Zatim u ruke uzmite sušilo za kosu, upalite ga na najjaču toplinu i “fenirajte” cipele. Topli zrak otopit će sav vosak koji će glatko ući u sve pore cipela. 

Zaštita obuće #3: Nakon što ste bili na zimskim padalinama, odmah očistite cipele

Nakon što dođete kući, odmah prebrišite cipele

Odmah čim dođete kući, umetnite u cipele stare novine koje će apsorbirati vlagu i prebrišite ih suhom i čistom krpom.  Iako je primamljivo hladne i mokre cipele staviti pokraj radijatora da se ugriju, preporučujemo da to nikako ne radite jer bi vanjski sloj cipele mogao ispucati. 

U slučaju da ste došli na posao, prebrišite cipele papirnatim ručnikom tek toliko da se sol ne upije u materijal. 

Zaštita obuće #4: Uklonite mrlje od soli i snijega pomoću vode i octa

Ako odmah niste mogli očistiti cipele, velika je mogućnost da su se nakon nekoliko sati pojavile bijele mrlje.  U tom slučaju pomiješajte jednu žlicu alkoholnog octa s čašom vode, navlažite mekanu krpicu i uklonite mrlje.

Par savjeta što nikako ne bi smjeli raditi u zimskim uvjetima

Što ne bi smjeli raditi s obućom tijekom zime?

  • Nositi antilop. Uživajte u omiljenim čizmama od antilopa tijekom jeseni, a kad postoji velika vjerojatnost za kišu ili snijeg, preporučujemo da ih dobro sakrijete u ormarić.
  • Sušiti cipele pokraj radijatora ili sušilom za kosu. Direktna toplina raspršuje vlagu koja stvara pukotine i mrlje na vašim voljenim cipelama
  • Biti lijeni. Primamljivo je na brzinu baciti cipele u kut sobe i potrčati do radijatora kako bi se ugrijali. No, ako ćete samo tako baciti cipele, uništit ćete njihov prirodni oblik i s vremenom će se naborati. Zato si uzmite dodatnih 10 sekundi vremena i stavite cipele na policu. 
  • Ne otići u Modeline online i offline dućane. Koliko dugo nosite cipele koje propuštaju vodu? Ako posjedujete takav par, vrijeme je da odete u shopping, za dodatnu uštedu se učlanite u Klub vjernosti i utoplite svoja stopala! Još su k tome razni modeli obuće sniženi za 20%!

Nadamo se da su vam naši topli savjeti dobro došli i da ćete ih ove zime primijeniti. Pametno šopingirajte, a još se pametnije brinite o svojim cipelama

Klik do toplih cipela za ovu zimu