Uvijek je divota iz kutije izvaditi nove novcate cipele, tako savršene, čiste, kao iz izloga… ali bolje, jer su tvoje! No, da bi što duže ostale što ljepše, potrebno je voditi računa o njihovom pravilnom održavanju. Za sve vrste cipela je održavanje bitno, no kod čizmi je ono možda i najbitnije. Tijekom zimskih mjeseci, čizme su izložene niskim temperaturama, većoj vlazi, često čak i soli s odleđenog asfalta. I iako nas nove kolekcije svake zime vuku da si priuštimo novi par čizmi, ipak bismo željeli da nam izdrže koju godinu više. Zato ćemo vam u ovom blogu dati nekoliko savjeta i trikova kako održati vaše čizme u najboljem mogućem stanju.

Sačuvaj kutiju! 

Znamo, zauzimaju prostor, nepraktično ih je spremati i vaditi… no za neke skuplje komade, vjeruj nam, isplati se truda. Neke čizme jednostavno ne zaslužuju gužvanje u cipelarniku, gdje mogu biti izložene grebanju o druge cipele, prljavštini i prašini. Čizme su često i previsoke ili preglomazne za standardne ormariće, zbog čega može doći i do deformacije njihovog oblika.

Kutiju je dobro sačuvati za svu obuću, ne samo onu skuplju - na njoj ćeš pronaći sve detalje o pravilnom načinu održavanja, kako bi kasnije izbjegli nesretne slučajeve pri pokušajima čišćenja. Svakako je čizme najbolje i spremiti u originalnu kutiju na kraju sezone kako bi što sretnije prespavale svoj ljetni san i spremno te dočekale iduće jeseni!

kako održavati čizmeizvor: vh-studio

Redovito čišćenje

Neovisno o sezoni i vremenskim uvjetima, prvi korak u održavanju čizmi je svakako redovito čišćenje. Zaprljanja “vuku” veća zaprljanja - svaka vrsta prljavštine se lakše prima na već zaprljanu ili prašnjavu podlogu, nego na čistu. Ovisno o materijalu čizmi, najsigurnije je očistiti ih na način istaknut na kutiji. Najčešće se uobičajena zaprljanja mogu oprati mekom krpom s malo vode, a ukoliko se radi o kožnim čizmama, bit će vam potrebna mekana četka za čišćenje kože. Osim uklanjanja nečistoća, četka i krema za kožu vratit će koži sjaj i pomoći da duže vrijeme izgleda kao nova. Njega kožnih čizmi nije komplicirana, ali je izrazito bitna za njihovo dugoročno sretno nošenje - pronađi sve detalje o uspješnoj njezi kožnih cipela u blogu Kako pravilno održavati kožne cipele!

čišćenje kožnih čizmi

Zaštita od vlage

Voda je jedan od glavnih i najčešćih neprijatelja čizmi, pogotovo kožnih. Vlažna ili mokra koža podložnija je pucanju, promjeni oblika i teksture, a samim time i primanju mrlja kojih se teže riješiti. Zato kod vlage vrijedi zlatno pravilo “bolje spriječiti nego liječiti”. Zaštitite svoje kožne čizme prije prvog nošenja nanošenjem impregnacije, i zatim ponovno obnavljajte tu zaštitu nakon svakih desetak nošenja. Za brušenu kožu možete koristiti sprejeve za impregnaciju, dok čizme od glatke kože možete tretirati i posebnim kremama ili voskovima protiv vlage. 

zastita od vode za cizme

Prirodno sušenje

Bilo da su mokre od vanjskih uvjeta ili od čišćenja, čizme nikada ne sušite na direktnom sunčevom svjetlu, na radijatoru ili bilokakvim grijačima. Umjesto toga, ostavite ih da se osuše na prirodan način, na sobnoj temperaturi, ili eventualno na zraku ukoliko vani nije prehladno ili vlažno - na primjer kada ih pripremate za spremanje na kraju sezone. I tada ih svejedno ne izlažite suncu, nego ih stavite u hlad i na mjesto zaklonjeno od vjetra.

održavanje brušene kože

Pazi na pete i visoke čizme!

Ako se radi o čizmama s petom, posebnu pažnju treba posvetiti upravo petama koje su njihov najosjetljiviji dio. Redovito ih provjeravajte i popravljajte kada je potrebno. U najvećem broju slučajeva, s čizmama na petu dobit ćete i zamjenske kapice, odnosno vrhove peta koje možete zamijeniti kada se originalne izližu. Ukoliko ne primjetite da su one blizu potrošenosti, postoji mogućnost da dođe do većih oštećenja na samoj peti. 

Kod visokih čizmi, onih do koljena ili viših, najvažnije je zadržati njihov oblik. Ukoliko “padnu” dok nisu nošene, na mjestu prelamanja može doći do oštećenja koja će nepovratno uništiti estetski izgled čizmama, a možda čak i narušiti njihovu udobnost. Zato ih obavezno “napunite” dok ih ne nosite, bilo kartonskim umetcima s kojima su došle pri kupnji, ili ukoliko ste njih bacili, poslužiti mogu i zgužvane novine.

 

Znamo koliko ih voliš kad tek stignu u tvoju garderobu, i nema razloga da tvoje čizme u dogledno vrijeme izgube svoj šarm! Uz pravilno održavanje, mogu izgledati lijepo i novo dugo vremena!