Nijedan sport nije doživio takav rast popularnosti posljednjih godina kao trčanje.

Gotovo da nema grada koji ne organizira maratone, polumaratone, rekreacijska trčanja i to bez obzira na vremenske uvjete ili godišnja doba. Natjecanja su prepuna i redovito se traži mjesto više za prijavu.

Uglavnom je riječ o rekreativcima koji su spoznali sve čari trčanja, brinu o zdravlju svog organizma i žele ostati u dobroj formi.

Trčanjem se lišavaju stresa od napornih radnih dana i uživaju u boravku na svježem zraku.

Nastavite s aktivnostima i u zimi

Kada temperatura ujesen padne, vježbači nerijetko zaustavljaju svoje aktivnosti do proljeća ili ih svode na zatvorene prostore obližnjih teretana i grupne treninge. Bilo koji oblik fizičkog kretanja dio je brige o zdravlju i dobro je došao.

Ipak, trčanje na svježem zraku donosi još dodatne benefite, posebno ako se trči na nižim temperaturama.

Pogrešno je misliti da ćete se prehladiti, iako su vas u to roditelji uvjeravali od vrtića. Što bi bilo sa skijašima kada bi boravak na snijegu uz fizičku aktivnost štetio?

Trčanje je sve popularniji sport u svim vremenskim uvjetima

Trčanjem do zdravlja

Zimsko trčanje donosi mnoge benefite:

  • sigurnije je od ljetnog jer tijelo pri naporu proizvodi toplinu pa je manja mogućnost problema zbog pregrijavanja organizma kod zimskog trčanja;
  • tijelo troši više kalorija za regulaciju tjelesne temperature pa je dobar saveznik pri mršavljenju;
  • jača se imunološki sustav kako bi se učinkovitije borio s nadolazećim zimskim gripama i prehladama;
  • poboljšava se motorička sposobnost tijela, a posebno koordinacija oka i stopala zbog promjenjive podloge.

Za zimsko trčanje nema ograničenja, ali ima jedan uvjet: prilagođena i kvalitetna oprema.

Kiša ili snijeg nisu prepreka trčanju

Donosimo nekoliko važnih savjeta kako se opremiti na zimskom trčanju:

1. Pamuk uvijek osim na trčanju

Zimsko trčanje zahtijeva slojevito, ali ne pretoplo odijevanje. Najbolje ćete znati da ste se dobro obukli ako vam je prije početka trčanja na nižim temperaturama pomalo hladno i voljeli biste obući još jednu jaknu. Krenite sa zagrijavanjem, ubrzo će vam postati toplo.

Potrebno je obući kratku majicu, na nju staviti majicu dugih rukava i šuškavac ili jaknu. Dozvoljeno je sve osim pamuka. On će upiti znoj i hladiti vas.

Odjeća od sintetičkih vlakana, najbolje ona namijenjena baš trčanju u termo izvedbi, propuštat će znoj pa će vam tijelo ostati suho.

Ako ste dovoljno hrabri da trčite i onda kada se temperature spuste daleko ispod nule, obavezno uzmite vjetronepropusnu jaknu.

2. Zaštitite glavu i prste

Obavezna oprema uključuje i kapu i rukavice. Veliki postotak tjelesne topline gubi se preko glave pa je kapa must have.

Ruke trebate zaštititi rukavicama jer vjetar povećava mogućnost nastanka ozeblina, posebno na nižim temperaturama od ništice.

Najsigurnija podloga za zimsko trčanje je neutabani snijeg

3. Odaberite dobru stazu

Mišići se zimi teže zagrijavaju pa su krući i podložniji ozljedama. Trebalo bi izbjegavati nagle pokrete i brze promjene ritma.

Obratite pažnju na podlogu na kojoj trčite. Najsigurniji je neutabani snijeg, ali ne bi smio biti predubok jer će vam otežati kretanje.

Gradske ulice dobar su izbor u nedostatku mekanije podloge, a najopasniji je led. Skliske površine višestruko povećavaju rizik od ozljeda.

4. Kvalitetna obuća je najvažnija

Za trčanje zaista ne trebate izgledati kao da ste sišli s modne piste. Niste u teretani, zaštićeni ste od tuđih pogleda i potpuno je nevažno jeste li uskladili boju majice za vježbanje s čarapama. To vas, uostalom, u sportu nikada ne bi trebalo brinuti ako vam je rekreacija prioritet.

Ono na što biste trebali misliti jest obuća. Obuća je najvažnija oprema za zimsko trčanje.

Tenisice za trčanje se s razlogom tako zovu. One pružaju potporu stopalima na ključnim mjestima gdje je najveće opterećenje i amortiziraju udarce na koljeno, što je posebno važno kod trčanja na tvrdoj podlozi.

Ako ste se odvažili na trčanje kada pada snijeg ili kiša, nikako ne biste trebali imati tenisice za trčanje u mrežastoj izvedbi, promočit će.

Najbolji odabir za takve uvjete su tenisice od gore-tex materijala ili nekog drugog nepropusnog sloja koji će vaša stopala držati suhima. Manja je mogućnost od ozljeda i manje opterećenje cijelog tijela.

Kvalitetne tenisice najvažnija su oprema za zimsko trčanje

Kvalitetne tenisice namijenjene trčanju su broj jedan oprema za trčanje i samo takve će vam omogućiti da iskusite sve čari i blagodati zimskog trčanja.

Motivirajte se glazbom koju volite, stavite slušalice u uši i isključite se. Ovo je vrijeme samo za vas.

 

Provjerite ponudu tenisica