Polako se moramo oprostiti od sunca, tople klime, ljetnih haljinica, kratkih rukava i golišavih stopala. Vrijeme da sandale, japanke i ostalu ljetnu obuću zatvorimo unutar četiri zida.  

I sada se postavlja pravo pitanje: kako spremate ljetnu obuću? U jednu veliku kutiju ili ih samo nabacate ispod kreveta, u ormaru ili podrumu? 

Ako želite i sljedeće godine biti ponosni vlasnik ljetnih tenisica, štikli ili sandala koje ste kupili ove godine, trebali bi ih dobro očistiti i pripremiti na dugu hibernaciju. Evo nekoliko savjeta kako spremiti ljetne cipelice

1. Za početak, skupite svu ljetnu obuću i razmislite

Svaki početak je najteži. Pogotovo kad se morate na duge staze oprostiti od omiljenih cipela. Zato skupite sve ljetne cipele, sjednite na pod, duboko udahnite i temeljito skenirajte pogledom. Uzmite svaki par u ruku i zapitajte se: 

Kakvi su potplati cipela? A unutrašnjost? Je li materijal istrošeni, rupičasti? Vrijedi li ih popraviti? Jeste li od nekih zaradili žuljeve? Imate li više nego što želite? 

Skupite sve cipele na jednom mjestu

Ako ste na više od pola pitanja odgovorili nezadovoljnim tonom, vrijeme je da ih zadovoljno bacite u smeće i reciklirate. 

2. Očistite i ulaštite ljetne cipele

Nakon što ste se odlučili koje cipele će ostati, one koje treba popraviti odnesite postolaru, a ostale lijepo i temeljito očistite

Naime, ako prljave cipele stoje dulje vremena u ormariću, materijal će se zbog prljavštine, prašine i drugih ostataka uništiti i propast će. 

To se osobito odnosi na cipele od kože ili antilopa. Moramo napomenuti da bi trebali očistiti i one cipele koje svakodnevno nosite. Dakle, uvijek nakon dolaska iz grada. Hm… no nećemo pretjerivati, zar ne?

Uglavnom, ljetne cipele očistite tako da:

  • cipele od kože i antilopa četkicom očetkate od prljavštine, a mrlja se riješite gumicom za olovku ili ih odnesite na profesionalno čišćenje
  • platnene cipele dobro očetkajte, a mrlje očistite pomoću četkice za zube i vode u koju ste stavili deterdžent za pranje posuđa
  • plastične cipele, npr. japanke umočite u sapunicu, dobro ih isperite i osušite.

3. Pronađite primjereno mjesto za skladištenje cipela

Cipele ostaju u najboljem stanju kad nisu izložene sunčevim zrakama i visokim ili niskim temperaturama. Zato izbjegavajte spremati cipele u podrum, garažu, tavan ili na druga mjesta koja su zimi hladna i tijekom ljeta vruća jer će se u protivnom materijal raspasti.

Najbolje mjesto za pohranu cipela je svakako ormar, a ako u njemu nemate mjesta, spremite cipele ispod kreveta ili ispod taburea. 

4. Zadržite oblik cipela kalupima za cipele

Gravitacija, vlažnost i suhoća mogu u tren oka uništiti cipele. Zato bi cipele koje nećete nositi tjedan dana ili više trebale imati neku potporu, pa je najbolje koristiti kalupe za cipele.

U protivnom će se prirodni nabori na cipelama učvrstiti i postat će stalni, a cipele će se izvitoperiti, izviti i iskriviti se. 

Da se cipele ne bi raširile, kalup za cipele treba biti ispravne veličine, pa je najbolje kupiti podesive verzije kalupa. Prije umetanja plastičnih ili drvenih kalupa, ostavite cipele na zraku barem jedan dan nakon nošenja kako bi se dobro provjetrile i kako ne bi ostalo vlage u njima.

5. Zaštitite cipele papirom

Kako bi zadržali oblik cipela i zaštitili ih od vlage, napunite ih i omotajte papirom. Preporučujemo da ne koristite novinski papir jer bi na cipelama mogao ostati print novina.

Umjesto novina koristite bijeli papir za zamatanje ili WC papir i papirnate ručnike. 

6.  Spremite cipele u kutije, a najelegantnijima nađite posebno mjesto

Sve ljetne cipele pohranite u organizatore ili kutije s odgovarajućim slikama, a onim prekrasnim potpeticama koje nosite samo za posebne prilike nađite posebno mjesto u ormaru. 

Spremite cipele u kutije, a najelegantnijima nađite posebno mjesto

One se nikako ne uklapaju u utorima za cipele ili na dnu ormara, a budući da su fancy visoke potpetice mnogo delikatnije, najbolje ih je spremiti na gornju policu ormara.

Nakon što ste se oprostili od ljetne obuće, izvucite iz ormara onu jesensku obuću.

Ali ups!

Tek ste se sada sjetili da ste prošle godine pola cipela bacili u smeće?

Jao! Sva sreća da imate nas! 

Pogledajte jesensku ponudu cipela u Modeline web shopu ili dođite do jednog od naših dućana i kupite savršene cipele

Opremite se za jesen i neka vam stopala budu suha i topla

Pronađite cipelice za sebe