Vjerojatno ne postoji osoba koja nije nosila model tenisica jednog ili drugog brenda. Prepoznatljive tri crte, crna puma, casual ili sportski modeli... Kladimo se da imate bar jedan par doma!

Jeste li znali da su brendovi Adidas i Puma nastali od strane dvojice braće? Naime, tijekom dvadesetih godina 20.stoljeća, dvojica braće Adolf „Adi“ i Rudolf pokrenuli su svoju malu manufakturu sportske obuće, imena Geda - "Gebrüder Dassler" - "braća Dassler".

U to vrijeme nisu se nadali nekom većem uspjehu, a na njega su čekali sve do 1936. godine i Olimpijskih igara. Adolf je s torbom punom sportske obuće otišao u olimpijsko selo i sprinteru Jesse Owensu ponudio da ih nosi. Tako je ušao u povijest i osigurao prvo sponzorstvo afroameričkom sportašu u povijesti.

Owens je Amerikancima osigurao četiri medalje, ali i braći Dassler ogromnu vidljivost, te su godišnje prodavali 200.000 pari tenisica. Netrepeljivost se polako počela osjećati između dva brata, a u počecima tog raskola se vezala uz tračeve o Rudijevoj aferi s Adijevom suprugom, te svađi oko toga čiji izum su čepići na kopačkama - zahvaljujući kojima je njemačka nogometna reprezentacija osvojila Svjetski Kup 1954. godine, u finalu protiv Mađarske igranom na terenu potopljenom kišom. Bratska svađa tako je kulminirala u II. Svjetskom ratu, kada je Rudolf bio uvjeren da ga je brat dao uhititi, te su 1947. godine konačno odlučili da je vrijeme za rastanak.

 

adidas_puma

Rudolf (lijevo) i Adolf (desno) Dassler

Izvor: sportshistoryweekly.com

 

Rudolf je osnovao novu tvrtku Ruda (kasnije Puma), a Adi - Adidas. S obzirom da je dotadašnja Geda zapošljavala većinu stanovnika grada Herzogenauracha, raskol je podijelio ne samo obitelj, nego i cijeli grad - do mjere da su eventualne ljubavi među zaposlenicima Rude i Adidasa bile karakterizirane kao njemačka verzija Romea i Julije, a rivalstva među navijačima nogometnih klubova došla su do zaista visokog nivoa.

Adidas je u počecima bio puno uspješniji u poslovanju, a ogroman doprinos donijelo je i korištenje tenisica na Svjetskom prvenstvu 1956. godine. Puma, iako jednako kvalitetan brend, tad je pala u zaborav jer su svijet preplavile tri prepoznatljive crtice. Njihov logo i poznati „trolist“ nosili su, a i danas nose svi. Od nogometaša i tenisača, do javnih osoba iz svijeta glazbe i filma.

 

adidas-tenisice

1) Galaxy 5, 2) Strutter, 3) Lite Racer, 4) Court Bold

 

Rudolf je bio uspješan marketingaš i okupio je dobar tim, a svoj Puma brend također uspio ubaciti u nogometne krugove. Nedugo nakon, počeli su proizvoditi i odjeću, te sportaše odijevati od glave do pete.

 

puma-tenisice

 

1) Carina Untamed, 2) Turino Stacked Glitter, 3) X-Ray 2Square, 4) X-Ray Lite Metallic 

 

Godine 2009. Adidas i Puma konačno su okončali svoj dugogodišnji rat u gradu gdje je sve počelo, Herzogenaurachu. Predstavnici obje tvrtke odigrali su utakmicu pomirenja, a danas jednako uspješno posluju. Svaki od brendova ima svoje obožavatelje, a Adidasovi i Pumini modeli uistinu su nosivi na sve odjevne kombinacije. Ako volite eleganciju i business look, oba brenda u svojim kolekcijama imaju klasične različite modele tenisica, a ako ste pak fan sportskih kombinacija, ni s njima nećete požaliti!

Proljeće samo što nije stiglo, a nova kolekcija vrvi fenomenalnim modelima.

Sad nam recite, jeste li team Puma ili team Adidas?