Ima jedna tajna veza, tajna veza za sve…

ŽENE I ŠTIKLE!

Tajanstvena ljubav između žena i cipela je vječna misterija, a ormar pun visokih potpetica san je svake žene. 

Jednostavno smo fascinirane njima! Sjetite se Pepeljuge koja se udala zbog staklene cipelice, a Dorothy se nikada ne bi vratila u Kanzas da nije bilo čarobnih crvenih cipela.

Želite primjer iz realnosti? Imelda Marcos, supruga nekadašnjeg filipinskog predsjednika imala je 12.000 pari cipela! 12.000 pari!!!

Nijedna žena ne može bez barem jednog para štikli jer jedino one garantiraju da ćemo uvijek izgledati sexy i zavodljivo. Možemo ih obući i na trenirku, a svejedno ćemo izgledati trendi i zamamno. 

"Ne znam tko je izmislio visoku petu, ali žene mu mnogo duguju!" - Marylin Monroe

Jeste li znali da je visoka peta na početku bila rezervirana za one visokog staleža i nije se nimalo smatrala erotičnom? Zapravo se smatrala simbolom muškosti!

Jer vjerovali ili ne, potpetice su smjeli nositi samo muškarci. 

Što su bili viši, to su si bili važniji. 

A kako su štikle od simbola muškosti postale simbolom ženskog seksepila? Saznat ćete vrlo brzo jer budući da nam se bliži Dan žena, odlučili smo ovaj blog posvetiti najvećoj ljubavi svake žene - štiklama. 

Otkrit ćemo vam njihovu povijesti jer malo tko zna kako su uopće nastale. 

Priča je stvarno zanimljiva i započinje već u antičkom razdoblju smiley

Štikle u staroj Grčkoj i Rimu

Potpetice u staroj Grčkoj

Sama pomisao na nošenje visokih peta ili platforma proizašla je već u staroj Grčkoj u kojem su visoke potpetice nosili glumci, točnije muškarci.

Potpetice su izgledale kao ravne cipele s drvenom ili plutenom potpeticom visine do 10 cm, a zvale su se “kothorni” ili “buskins”.

One su u stvari simbolizirale važnost glumaca. Što je glumac imao važniju ulogu to je nosio više potpetice.

Ni Rimljani nisu bili imuni na potpetice. U starom Rimu gdje je prostitucija bila legalna, visoke pete su uz gospodu visokog staleža nosili su i svodnici. Čim ste vidjeli visoke pete, znali ste da ih možete upitati za damu za jednu noć (ili ste ponekad pogriješili pa ste se uputili gospodi visokog društva blush). 

Chopines: štikle 15. stoljeća

Chopinke - štikle u 15. stoljeću

U 15. stoljeću u Veneciji razvila se vrsta povišenih cipela koje su mogle nositi i dame. 

No to nisu bile one potpetice koje bi nosili za večernji izlazak.  Ove nevjerojatno visoke potpetice nazivale su se Chopines i bile su povišene za 60 centimetara! Za čak 60 centimetara! A danas se malo tko usudi hodati u onima od 10 cm!

No iza tih vrtoglavih 60 centimetara krije se dobar razlog: One su štitile prave, delikatnije cipele od blatnjavih ulica. Budući da su te “prave cipele” bile izrađene od životinjske kože ili satena nije iznenađujuće da su gospoda željela hodati što dalje (ili više) od zmazanoće.

U njima je hodanje bilo zahtjevno, pa su gospoda morala koristiti lovački štap ili sluge koje bi im pomogle u šetnji. 

Prve štikle za žene: 1590-ih godina

Prve ženske štikle

Neki kažu da su se potpetice razvile od cipela Chopines, a neki kažu da su stigle iz Bliskog Istoka gdje su ih muškarci nosili za jahanje. 

Bilo kako da bilo, prva poznata nositeljica štikli bila je Kraljica Elizabeta I. 

Na slici iz 1595. godine može se vidjeti kako nosi par kožnih cipela s visokom petom.

Zanimljivo je da su ovo prve cipele koje su imale rani oblik vezica. Umjesto vezica, imale su čipku ili ukrasne vrpce.

Živjele razlike u štiklama: 1660-ih godina

Visoke potpetice

Muške i ženske cipele bile su otprilike iste sve do 1660-ih godina. Nakon toga, muške cipele bile su praktičnije dok su ženske cipele bile ukrašenije, okićene svilom, vrpcama i baršunom.

Crvena potpetica i potplat: 1670-ih godina

Crvena potpetica i potplat

Francuski kralj Luj XIV bio je pokretač raznih modnih trendova uključujući i dobro nam znane crvene potpetice i potplat.
Od svojih 20-ih godina pa sve do 63. godine, Luj XIV nosio je potpetice prekrivene crvenom kožom uz dodatak bijelog krzna.

Pompadour peta: 1750-ih godina

Pompadour peta

Francuska potpetica Pompadour je dobila ime po Madame de Pompadour (pravim imenom i prezimenom Jeanne Antoinette Poisson). Bila je ljubavnica kralja Luja XV, koji ju je oženio i pretvorio u francusku vojvotkinju.

Osim što je od kralja Luja XV. dobila cijeli dvorac, dobila je i svoje potpetice. Iako je zaista bilo teško hodati u uskim, zakrivljenim petama, za šetanje i pokazivanje u dvorcu bile su i više nego savršene. 

Idemo prema dolje: ravni potplati su totalni hit - 1840-ih godina

Balerinke

Visoka peta izgubila je popularnost nakon Francuske revolucije. Sam pojam plemića bio je prilično nepopularan i nitko nije htio izgledati kao oni.

Pogotovo Novi svijet, tj. Amerika. Puritanci su otvoreno zabranjivali visoke pete jer su ih smatrali previše zavodljivima, a ponekad su se smatrale simbolom čarobnjaštva.

Iz tog su se razloga nosile što ravnije cipele, a popularni stil cipela bio je preteča današnjih balerinka. To su bile ravne papuče s tupim vrhom na prstima i vrpcom za vezanje. 

Povratak potpetice: 1850-ih godina

Potpetice u 19. stoljeću

Nakon što je ovo kratko razdoblje balerinka završilo, potpetice su ponovno zauzele sam vrh popularnosti. Ove cipele od antilop kože i s potpeticama od mjeda (legura bakra i cinka) smatrale su se klasičnom ženskom cipelom. 

Prve potpetice Stilleto: 1950-ih godina

Stilleto štikle

Prvu petu Stilleto je 1954. godine izmislio Roger Vivier za modnu kolekciju Christian Diora.  

Peta je dobila ime po talijanskoj riječi za tanki bodež i odmah je postala seksualni simbol u svijetu Hollywooda i pin up fotografija.  

Zbog ove Stilleto pete je Marylin Monroe postala i seksualni simbol. Postoji glasina da je Marylin Monroe imala jednu potpeticu za 0.5 cm nižu kako bi imala seksualniji hod. 

Moderna potpetica

Tamaris stikle

Visoka peta napravila je pravu senzaciju 2015. godine kada je Cannes Film Festival navodno zabranio ženama pojavljivanje na crvenom tepihu u ravnim petama. Naime, producenticu Valeriju Richter nisu pustili na premijeru jer je nosila ravne cipele.

No prava manija visokih potpetica započela je s Carrie Bradshaw - zaljubljenicom u visoke štikle.

Danas je gotovo nemoguće zamisliti svijet bez potpetica. Netko ih nosi svaki dan, netko samo vikendom, a pojedine dame samo u rijetkim svečanim prigodama.

Ako ne volite nositi jer vas ponekad tiskaju, možda je vrijeme za naručivanje novog para cipela.

Posjetite naše trgovine ili pogledajte ponudu u web shopu. Ponuda je raznolika, pa će svatko naći nešto za sebe.

Počastite se za Dan žena!

Savršene štikle su samo jedan klik daleko