Sjećate se dana kada ste kupili prve čizmice, koliko ste bili sretni što ste sami zaradili za njih, bez da ste tražili roditelje da vam ih kupe? Redovito ste ih polirali, mazali i čuvali kako bi što duže izgledale kao da su tek došle iz dućana. Nakon toga kupili ste još jedne...pa još jedne i tako stvorili svoju malu kolekciju.

To što imate mnogo pari koje možete mijenjati svaki dan, ne znači da ne morate više mariti o obući. Čista čizma je lijepa čizma, bila ona stara ili nova. A njega o kožnoj obući stvarno ne iziskuje previše truda. Dovoljno vam je nekoliko minuta kako bi je očistili i zaštitili, te bili mirni barem neko vrijeme.

Marite za kožnu obuću.

Zašto njegovati kožnu obuću

Baš kao što vam je potrebno da redovito hidratizirate kožu lica kako ne bi pucala na hladnome zraku, isto tako trebate redovito hidratizirati vaše kožne čizme kako biste sačuvali sjaj i kako bi što  dulje bile kao nove. Koža na vašim čizmama može jednako lako ispucati kao i koža vaših ruku, te bi bilo šteta da nakon nekoliko nošenja čizmice budu kao da su prohodale tisuću kilometara šljunčanog terena.

Kako želite da vam koža na čizmama izgleda

Prvi zadatak je zapitati se kako želite da izgleda koža vaših čizama i ulogu koju one imaju u vašem životu.

Također se sve svodi na ukus. Netko želi čist i ispoliran izgled obuće, dok drugi nemaju ništa protiv ogrebotina, mrlja i prirodnog trošenja. Trendovi danas ne iziskuju savršeni sjaj kože kao što je to bilo moderno prije možda desetak godina. Sada je vama na volji da odlučite želite li nositi izlizani “look” ili ćete se držati glamura, te maziti i paziti svoje čizmice.

Iznošeni izgled je u modi.

Neke od potrepština korisnih u održavanju čizmica:

  • Meka tkanina
  • Vlažna krpa
  • Soda bikarbona
  • Krema
  • Vodonepropusni sprej

Četke za poliranje.

Kako pojedini tretman djeluje na kožu?

  1. Poliranje - poliranje se radi čisto zbog estetike. Čizme možete polirati svakodnevno ili kada vam se čini da je ono potrebno. Nema nekog pravila, na vama je da odlučite kakav sjaj na čizmama želite. Kada ste uklonili nečistoću koja može izgrebati kožu, laganim trljanjem postignite sjaj na koži. Polirati možete s raznim materijalima, no najlonski materijali su najbolji (stare najlonke koje ste mislili baciti izvrsno će poslužiti za ovaj posao).
  2. Krema - kreme vlaže materijal tako da se on ne suši i ne puca. To neće učiniti vaše cipele sjajnima, ali će ih zaštititi. Kremu je potrebno lagano utrljati na čizme, baš kao i na kožu kako bi se bolje upila i hidratizirala materijal. Danas postoje kreme za kožnu obuću u raznim bojama s kojima možete pravilno mazati čizme (crna krema, smeđa krema itd.).
  3. Vlažna tkanina - koža se suši i treba vlagu, te čišćenje nečistoće s kožnih čizama vlažnom tkaninom dobar je odabir. Prilikom korištenja tkanine pripazite kako ne bi oštetili kožu pretjerano grubim trljanjem.
  4. Četke za brušenu kožu - brušena koža mnogo je zahtjevnija od obične kože, lakše se uprlja i mnogo ju je teže očistiti. Kako se ne bi oštetila potrebno ju je redovito čistiti četkama namijenjenima brušenoj koži i pritom paziti da je previše ne namočimo kako ona ne bi otvrdnula.
  5. Sprejevi za impregnaciju - nove čizme ne propuštaju vodu toliko brzo, ali ako se ne štite, to se lako može promijeniti. Nakon svakih desetak nošenja bilo bi ih poželjno nasprejati kako bi bile zaštićene. Prilikom sprejanja, sprej držite na udaljenosti od 15-ak cm od obuće da bi se što bolje raspršio i rasporedio.

sprejevi za kožnu obuću

  Nano Protect sprej                   Set sprej Tropic

Koža mora disati

Pretjerano korištenje raznih krema i sprejeva može je isto tako oštetiti. Budite oprezni s proizvodima koje kupujete i učestalosti njihova korištenja. Prije nego što nanesete proizvod na čitavu obuću, testirajte ga na malom djeliću čizme da vidite kako koža reagira. Ako koža ne posvijetli ili ne potamni, proizvod je siguran za upotrebu i možete ga nanijeti preko čitave čizme. Neka vaše čizmice budu čiste i zaštićene svakoga dana!

 

Potražite proizvode za održavanje obuće