Brušena koža je ove godine pravi hit.

Može se vidjeti na torbicama, novčanicima, jaknama, hlačama i naravno - cipelama.

No, kad je u pitanju održavanje cipela od brušene kože mnogi će se složiti kako je riječ o dosta zahtjevnom poslu.

Jer bez obzira na kvalitetu, nijedan par cipela od ovog dosta osjetljivog materijala neće doživjeti sljedeću sezonu ako ne brinemo o njima na pravi način.

Pa evo, opet smo junaci u nevolji i donosimo vam nekoliko savjeta kako svoje zahtjevne cipele zadržati u top formi smiley

1. Impregnirajte

Ako ste tek sada odlučili izvaditi cipele iz ormarića ili ste ih upravo kupili, dobro je zaštiti ih sprejem za impregnaciju prije nego što ih prvi puta obujete. Na taj će način cipele biti otporne na kišu koja ove godine nikako da prestane, a vaše noge će biti tople i na suhom.

Nakon nanošenja impregnacijskog sredstva, osušite cipele na sobnoj temperaturi.

2. Iščetkajte

Brušena koža nakon dugog nošenja zna izgledati natisnuto i istrošeno, a prašina se na nju lovi kao luda.

Da bi im povratili početni sjaj uzmite četkicu za zube i nježno iščetkajte cipele u suprotnom smjeru od dlačica.

243

Cipele trebaju biti potpuno suhe, a četkicom nemojte ići naprijed-natrag. Uvijek četkajte u istom smjeru i cipele će već nakon prvog tretmana izgledati kao nove.

3. Ostružite

Ako vas muče tamniji i dublji otisci na cipelama, prošećite do kuhinje i uzmite malo tuplji nož. Njime lagano stružite po problematičnom području.

4. Obrišite

Kao što joj samo ime kaže, gumica za brisanje će izbrisati skoro svaku mrlju na brušenoj koži. I da, dobro ste shvatili. Mislimo na onu običnu školsku koju možete kupiti u bilo kojoj trgovini smiley

Gumicom nježno istrljajte mrlju i rukom otresite komadiće gumice.

5. Isturpijajte

Rašpica ili turpija za nokte je odlična za uklanjanje mrlje od blata. Prije nego počnete strugati po zamrljanom području, pričekajte da se blato u potpunosti osuši jer ćete u protivnom samo raširiti mrlju.

Uzmite turpiju za nokte i stružite mrlju sve do kad se blato ne pretvori u prah. Da bi se riješili ostatka blatnjavog praha koristite četkicu za zube ili ga lagano otpuhnite s cipela.

6. Izbrusite

Zvuči čudno, ali brusni papir je jedan od efikasnijih načina za uklanjanje tamnih mrlja i mrlja od blata.

To je zapravo vrsta krutog papira, a vama će u ovom slučaju trebati slabiji brusni papir sa supersitnim granulama. Na primjer, granulacijom 800, 1000 i više, a postupak čišćenja je isti kao i s rašpicom za nokte.

7. Blagi šampon

Kao prva pomoć u uklanjanju masnih mrlja dobro će doći blagi šampon za pranje kose ili gel za tuširanje.

Pomiješajte nekoliko kapljica šampona s toplom vodom i namočite spužvicu. Ocijedite je što bolje moguće i prebrišite cipele. Nakon toga ih osušite na zraku, ali nikako ne na suncu.

Ako mrlje ne otiđu s prvim pranjem, prije nego što odustanete probajte ih oprati još nekoliko puta.

8. Obična voda

Brušena koža osjetljiva je i na vodu, pa će i najsitnija kapljica ostaviti tvrdokornu mrlju na cipeli.

Možda zvuči paradoksalno, ali da bi se riješili mrlja od vode potrebno je namočiti cipele upravo s vodom. Ali na pravilan način smiley

Pomoću kista ili pamučne krpice nanesite tanki sloj vode na cipele. Brušena koža će potamniti, no ne brinite jer to je sasvim normalno.

Nakon toga, suhom spužvicom ili krpicom tapkajte po cipeli sve do kad se višak vode ne upije, a tragovi mrlja ne odu.

Da bi se višak vode upio i s unutarnje strane cipele, ugurajte u nju papir ili papirnate ručnike. Izbjegavajte novinski papir jer bi se tinta s novina mogla preslikati na cipele.

Ostavite ih sušiti preko noći na suhom i provjetrenom mjestu i na kraju ih iščetkajte s četkicom za zube da bi vratili njihov originalan izgled.

9. Jabučni ocat

Uzmite jabučni ili bijeli ocat i u njega umočite pamučnu krpicu ili ručnik i nježno trljajte mrlju. Kada se cipela osuši iščetkajte je četkicom smiley

Ova metoda je također dobra za uklanjanje tragova soli u zimske dane.

I ne brinite jer jabučni ocat za sobom neće ostaviti mrlje na cipeli.

10. Zamrzivač

Ako ste s cipelama slučajno naletjeli na žvakaću tada ih tijekom noći stavite u zamrzivač. Zatim stvrdnutu žvakaću maknite s cipela i na kraju ih iščetkajte četkicom.

11. Naparite cipele

Iznad cipela držite glačalo za rublje i dobro ih naparite. Toplina će otvoriti pore na brušenoj koži pa ćete se lakše riješiti mrlja. Tada pomoću četkice, brusnog papira ili rašpice za nokte trljajte mrlju sve do kad je ne uklonite.
 

Nadamo se da će vam jedan od ovih savjeta pomoći i da će vaše brušene cipele izgledati kao nove smiley

A ako slučajno ne posjedujete ni jedan par cipela od brušene kože, pravo je vrijeme da ih nabavite.

Slobodno dođite k nama ili zavirite u naš web shop smiley

Pronađi cipele za sebe :)