Novčanik je jedna od najosobnijih stvarčica koju uvijek imamo sa sobom. Nosimo ga u stražnjem džepu, torbi, ruksaku... uvijek nađemo mjesta za njega.

Osim što čuva osobnu iskaznicu, bankovne i zdravstvene kartice, on sam po sebi otkriva mnogo toga o vama. Sam pogled na njega otkriva jeste li freak za organizaciju i urednost, jeste li sakupljač računa ili ste ipak kreativno neuredni smiley

Bilo kako da bilo, novčanik nema 9 života kao mačka, pa ga je potrebno nakon nekog vremena zamijeniti novim i boljim.

Ako vam novčanik već neko vrijeme puca po šavovima (a to nije zbog previše novaca), vrijeme je za mali shopping.

Na što bi trebali paziti?

Vrste materijala za novčanik 

Za početak je bitno biti oprezan kod jeftinih imitacija kože.

Na prvi pogled se novčanici čine lijepima i kvalitetnima, no nakon nekog vremena se na njima počinju događati promjene koje se ne bi smjele događati. Koža se počinje ljuštiti, a novčanik polako, ali sigurno gubi svoj oblik, boju i sjaj.

Proizvođači novčanika najčešće koriste goveđu kožu, no postoje i druge vrste kože kao što su janjeća, ovčja i svinjska koža. Sve su poznate po visokoj kvaliteti i od njih jedino možete očekivati dugovječnost. 

Tommy Hilfiger
Tommy Hilfiger novčanik od prirodnog materijala


Ostali prirodni materijali za proizvodnju novčanika su pamuk i svila, a najčešći sintetički materijal je poliester za kojeg već vjerojatno pretpostavljate da ga treba izbjegavati u širokom luku.

Rubovi i šavovi novčanika

Ako ćete se odlučiti za kožu, postoje dva tipa rubova na novčaniku - okrenuti i rezani.

Kod rezanog ruba, koža se reže i spaja se šavovima. Rubovi zbog toga ostaju grubi i neobrađeni, pa se zaglađuju premazom smole. Takav rub će se s vremenom istrošiti.

Okrenuti rubovi su za razliku od rezanih mnogo tanji.  Rubovi kože se tanje i nakon toga se okreću prije nego što se spoje šavovima. To je dugotrajniji i skuplji proces, ali takvi novčanici su mnogo čvršći. 

Novčanik Tek
Kvalitetan novčanik s okrenutim rubom

Stil novčanika

Iako novčanici imaju istu osnovnu svrhu, oni dolaze u raznim stilovima.

Neki vole novčanike u kojima mogu držati više novaca, dok drugi žele jednostavan pristup kreditnim karticama.

Najklasičniji tip novčanika zove se Billfold koji s obje unutarnje strane ima pretince za kartice ili s jedne strane ima pretince za kartice, a na drugoj se nalazi se pretinac za kovanice. Preklapa se na pola, elegantan je i jednostavan te stane u svaki džep hlača.


Hugo Boss novčanik
 

Za one koji imaju mnogo kreditnih kartica i kartica vjernosti pojedinih trgovina (možda i jednu od Modeline kluba vjernosti wink), postoje novčanici koji u sredini imaju dodatni pretinac (stranicu). Ona služi kao dodatno mjesto za kartice.

Tommy Hilfiger
Novčanik Tommy Hilfiger

 

Ako ste više tip za kartice i rijetko kada sa sobom imate gotovinu, postoje novčanici koji omogućuju laku dostupnost do svih kartica jer svaka od njih ima svoj utor i stranicu. 


Novčanik Tek

 

Trebate li posebno mjesto za kartice, postoji i držač kartica. To je minimalistički rođak klasičnog novčanika, ali samo za kreditne kartice. U njemu nema mjesta za novčanice ni za kovanice.   

Tommy Hilfinger novčanik
Novčanik Tommy Hilfinger

 

Sadržaj novčanika

Ako imamo ogromno potkrovlje ili garažu, velike su šanse da ćemo ih napuniti smećem. Isto vrijedi i za jednostavne stvari kao što je novčanik.

Zapitajte se jesu li sve kartice u novčaniku doista toliko bitne da ih svaki dan nosite sa sobom. Prije nego što napunite novi novčanik, napravite pravu čistku.

Rasprostrite sve kartice na stol i stavite u novčanik samo one kartice koje vam mogu zatrebati u bilo kojem trenutku. Na primjer, osobna iskaznica, vozačka dozvola i kreditna te zdravstvena kartica.

Kartica s 10% popusta kod frizera vam sigurno neće trebati svaki dan, pa je pohranite u ladicu. 

Kad smo već kod 10% popusta, dobro je što za naš Klub vjernosti ne morate sa sobom imati karticu, pa je slobodno ostavite kod kuće smiley

To bi bilo otprilike to. 

Dođite u naše trgovine ili pronađite savršen novčanik u web shopu.

I online i offline ostvarujete popust u našem Klubu vjernosti. 

U lov na novčanike