Nekako nam se teško pomiriti s činjenicom da je završilo dugo toplo ljeto, i da sandale s otvorenim prstićima više neće krasiti naše fotografije na Instagramu.

No, nije baš sve tako sivo u jutarnjoj jesenskoj magli. Postoji i romantični dio jeseni. To je ljubav prema kožnim čizmama, gležnjačama i tenisicama. Žene imaju jedno posebno malo srce koje ispunjeno samo ljubavlju prema cipelama.

I možemo se kladiti da svaka žena u svom ormaru imaju barem jedan par cipela koji im je najdraži, jedne koje su im najudobnije i jedne koje samo stoje jer su pretijesne, ali jednostavno je bilo nemoguće izaći iz trgovine bez njih.

Kod takve kupovine vrijedi samo jedno pravilo: 70% popusta se ne propušta, a cipele će se već nekako rastegnuti.

Vjerojatno ste već naletjeli i na pregršt savjeta o proširivanju obuće. Svi oni itekako imaju logike, ali nije baš točno da svaki od njih “pali”.

Plastična vrećica i zamrzivač ne rastežu kožne cipele

Isprobali smo tehniku s cipelama i plastičnim vrećicama s vodom u zamrzivaču koja doista i proširuje obuću. Naime, voda na prijelazu u kruto (zamrznuto) stanje povećava svoj obujam i tako rasteže obuću.

Vrećice za zamrzavanje nisu najbolje rješenje za proširivanje kožnih cipela

No, međutim, isprobali smo tu foru na pravim kožnim cipelama i ostali pomalo razočarani. Obuća od prirodne kože nije se proširila, a koža je zbog smrzavanja ispucala.

Sušilo za kosu za rastezanje cipela od prave kože

Trik sa sušilom za kosu prošao je malo bolje, a obećavala je činjenica da se ovim trikom mogu rastegnuti samo kožne cipele.

Kako proširiti kožne cipele?

  • Navucite najdeblje čarape, a možete navući i dva ili čak tri para (ako vam stanu na nogu, naravno), ovisno o tome koliko su vam čizme tijesne.
  • Obujte čizme i zagrijavajte ih sušilom za kosu oko jedne minute pa u njima malo prošećite dok se ne ohlade.

Rastegnite cipele pomoću sušila za kosu

P.S. Ako vam se noge preznoje u debelim čarapama i vrućim čizmama, riješite se smrada pomoću naših savjeta na blogu.

I da se razumijemo, nemojte ovo pokušavati na platnenim tenisicama ili gumenim čizmama jer biste ih mogli uništiti i pregrijati.

Proširite kožne cipele pomoću alkohola

Još jedno sredstvo kojim možete rastegnuti kožne cipele je alkohol.

Mogli bismo se našaliti i reći da alkohol rješava sve probleme, a od prevelike količine noge nećete ni osjećati, ali nismo ovdje da se šalimo. Preuske cipele zaista su ozbiljan problem.

Ipak, možete pomiješati medicinski alkohol i vodu u omjeru 50:50 i mješavinom iznutra pošpricati kožne cipele pa ih malo natrljati. Alkohol rasteže kožu i ona postaje elastična.

Koža će pomoću alkohola i vode postati elastičnija

Nakon što je iznutra natrljate, obujte cipelu na deblju čarapu i ponovo malo prošećite. Ova tehnika učinit će kožu mekšom i podatnijom pa bolovi, natisci i žuljevi neće postojati.

Hitna pomoć: napinjač za cipele i sprej za rastezanje cipela

Ako vam nijedan od prethodnih savjeta ne upali, uvijek postoji hitna pomoć, no ona zahtijeva i otvaranje novčanika.

Napinjači za cipele po brzom će postupku rastegnuti vaše premale čizmice, a pomoći će i sprej koji koži daje elastina i pomaže je rastegnuti. Ovi proizvodi dostupni su u gotovo svim prodavaonicama cipela i najčešće stoje iza blagajne.


Sva sreća što ove trikove nije znao majstor Mrkonja pa su čizmice završile kod Hlapića. Ako kupite pretijesne cipele, uvijek vam ostaje mogućnost da ih nekome poklonite. Možda na svom putu sretnu kakvog Bundaša ili Gitu, tko zna.

A ako još niste pronašli savršene cipele, provjerite našu ponudu.

Klikni za čizme i gležnjače