Japanke.. Tko ih je izmislio dušu mu dalo! 

Toliko su jednostavne, dolaze u različitim bojama i uzorcima, idu na bilo koji outfit, a u njima se osjećamo ugodno i opušteno. Baš kako bi se trebali osjećati tijekom ljeta!

No jeste li se ikada zapitali jeste li odabrali prave japanke? Iako zbog njihovog jednostavnog izgleda malo tko misli da može birati nešto više od same boje, često kupujemo pogrešan broj ili nosimo one nekvalitetne japanke koje često znamo dobiti uz kupljeni šampon u dućanu.

Takve japanke mogu uzrokovati nepovratne štete stopalima, a glavni uzrok bolnim nogama i kralježnici leži u njihovom ravnom potplatu. 

Kako napraviti pravi fijasko s japankama?

Već s prvim naznakama sunca mnogi uskaču u japanke iz kojih se ne skidaju cijelo ljeto. No cjelodnevno nošenje nekvalitetnih japanki moglo bi biti pravo mučenje za vaše noge, pa i kralježnicu. 

Riječ je o obući koja se zbog nekvalitetnog materijala brzo troši, ne podržava stopala pa često stradavaju gležnjevi i stopala. A da ne pričamo o robi upitne kvalitete koja može izazvati alergijsku reakciju, crvenilo i rane na nogama. 

Japanke dolaze u raznim kombinacijama boja

Isto tako, nekvalitetne japanke mogu izazvati žuljeve između prstiju što nije ni čudo jer se radi o tvrdom komadiću plastike koji održava obuću na stopalima, a nekvalitetna guma ili plastika od koje su japanke često napravljene ne ublažavaju opterećenje na pete tijekom hodanja što rezultira bolovima u peti, koljenu i nogama. 

Kako prepoznati kvalitetu japanki?

Unatoč glasnim upozorenjima, japanke su i dalje glavni izbor kada je u pitanju ljetna obuća. A u Modeline dućanima i web shopu možete pronaći samo vrhunsku kvalitetu.

Pa ako se ovog ljeta ne želite odreći japanki, evo nekoliko faktora prema kojima bi trebali odabrati prave japanke:

1. Prepoznajte svoje potrebe

Bilo da kupujete japanke za šetnju po kući ili laganu aktivnost na otvorenom, izaberite one koje odgovaraju vašim potrebama.

Odaberite par koji je mekan na području pete i prednjem dijelu stopala. Ako planirate biti u njima po cijele dane, izaberite teže i čvršće japanke, s podignutom petom.

2. Provjerite materijal potplata japanki

Nekvalitetne japanke često su tanke i napravljene od plastične pjene koja ne podržava noge i kukove. Štoviše, tijekom hodanja se taj materijal dodatno stišće što nudi malo zaštite od oštrih predmeta i k tome se brzo unište. 

Kvalitetne japanke većinom su napravljene od EVA materijala - izuzetno fleksibilne vrste sintetike koja nudi mekanu i fleksibilnu podršku tamo gdje je potrebno.

Isto tako, pogledajte i ispod potplata. Izbjegavajte glatke japanke jer se na mokrim površinama dosta kliže u njima. Radije odaberite one s reljefnom podlogom.

Ipanema japanke

3. Provjerite remen na japankama

Za optimalnu podršku i udobnost, odaberite japanke koje imaju širi remenčić. On bi trebao biti što mekaniji kako se ne bi urezao na kožu i iziritirao je. 

s.oliver japanke Marila japanke 

4. Odaberite pravu visinu pete

S japankama uvijek možete eksperimentirati, pa svoj izbor ne morate ograničiti na tradicionalne ravne potplate. Izaberite japanke s povišenom petom ili debljim potplatom koje izgledaju kao platforme. 

Ipanema japanke Tommy Hilfiger japanke 

Što japanke čini savršenima?

Posljednji i najvažniji savjet ostavili smo za kraj - kupite japanke koje odgovaraju vašem stilu. Ako mislite da su ružne, ali su ergonomske, ovako i onako ih nikada nećete nositi. Jedino možda kod kuće. 

Zavirite u naš web shop ili dođite u jedan od Modeline dućana!

Imamo strašno veliki izbor japanki, pa se pripremite na dugotrajnu kupovinu.

A što ćemo kad želimo zadovoljiti svačiji ukus

Neka japanke ovog ljeta budu vaš hit