Cipele možemo mijenjati svaki dan. Ponekad se najbolje osjećamo u teretani gdje nosimo tenisice, poslovni look može zahtijevati nošenje balerinki, a za svečane prigode najbolje su štikle s visokom potpeticom.

Nijedan drugi odjevni predmet ne može toliko transformirati cijeli stajling iz casual do svečanog u minuti, kao što to može cipela s visokom potpeticom. Čak i traperice i obična bijela majica mogu izgledati šik ako ih kombinirate sa štiklama, a uz visoke sandale haljina odmah dobiva veću dozu glamuroznosti.

Nažalost, visoke potpetice su često i neudobne, pogotovo ako ih nosite cijelu noć... ili?

Visoke potpetice su često i neudobne.

Moguće je da vas stopala bole jer nosite krivu visinu potpetica za vaša stopala. Ok, jasno je da cipele s visokom potpeticom neće biti udobne kao ortopedske natikače, ali ipak postoji način da vam u njima bude udobno.

Koja visina potpetica vam najviše odgovara?

Današnje najvažnije modno pravilo je ono da nema pravila, pa sigurno nećete završiti u rubrici “Neviđeno!” ako ćete se pojaviti na nekoj svečanoj prigodi u ravnim cipelama. Tko ne voli potpetice, ne mora ih nositi - to je tako jednostavno.

S druge strane, neki će uvijek radije odabrati čak i neudobne potpetice nego iskombinirati haljinu i balerinke, a kamoli ravne cipele.

Izbor visine potpetica ovisi apsolutno o vama samima, odnosno o vašim stopalima.

Kojoj god skupini pripadali, danas je uistinu vrlo lako pronaći savršen par cipela.

Balerinke

Ako bi radije hodali bosi po staklu nego obuli štikle, onda su balerinke ili niske cipele pravi izbor za vas. No, nisu uvijek sve balerinke i super udobne. Pazite da vam nisu premale, i da je model prilagođen vašem tipu stopala.

I nošenjem balerinki, odnosno niskih cipela možete imati bolna stopala, a one svakako nisu najbolji izbor za vas ako imate spušteno stopalo. U tom slučaju bolje je odabrati potpeticu od barem dva i pol centimetra.

Sigurni smo da imate barem jedan par balerinki u svojem ormaru. Ne postoji boja u kojoj ih nećete naći i jednostavno ih je kombinirati s trapericama i haljinom, samo morate paziti na njihovu dužinu.

Kako balerinke vizualno skraćuju noge, kombinirajte ih s kraćim krojevima. Osim ako niste jako visoki, onda ovo pravilo ne vrijedi za vas.

Cipele s potpeticom visine do 6 cm

Potpeticu visine od šest centimetara svi smatraju klasičnom i idealnom visinom potpetice. Savršene su za poslovni look i izgledaju jednako sjajno sa zaobljenim vrhom, šiljastim ili otvorenim prstima.

Udobnije su one s punom petom, no ako niste baš obožavatelj pune pete, možete naći različite vrste potpetica u toj visini.

To je najbolja visina za one koji tek uče hodati u potpeticama. Cipele s visinom do šest centimetara udobne su i lako je hodati u njima.

Odličan su odabir za one koji moraju biti dugo na nogama, pa tako i za one koji planiraju plesati cijelu noć.

Cipele s potpeticom visine do 11 centimetara

Cipele s potpeticom višom od sedam centimetara mijenjaju način hoda. Većina tjelesne mase prebacuje se na prednji dio stopala, pa je narušena ravnoteža tijela, a pritisak na koljena i donji dio leđa se povećava.

Potpetica visine od devet centimetara daje vam visinu, ali ujedno i  veću stabilnost od potpetice visine 11 centimetara.

Potpetica visine 11 cm zasigurno će vas pretvoriti u najelegantniju verziju samih sebe. Drskost i elegancija u jednom. 

 

Možda je ta visina potpetice idealna za svečanije prigode i izlaske vikendom, ali vaša kralježnica neće biti impresionirana njima, koliko god one vama bile prekrasne.

U redu je nositi visoke potpetice u posebnim prigodama. Nemojte ih nositi svaki dan, jer što je visina potpetica veća, to je veći napor za vašu kralježnicu. A s bolnom kralježnicom, ples će vam biti na kraju pameti, zar ne?

Ne smijemo zaboraviti na tenisice

Trčanje i trening prvo nam pada na pamet kada pomislimo na tenisice. Obično ih ne povezujemo sa svečanim prigodama i plesom, osim ako se ne radi o nekom glazbenom festivalu.

No, najnoviji trendovi opravdavaju nošenje tenisica u svim prigodama, pa čak i na svadbu (vrijedi i ako ste mladenka). Odaberite tenisice s malo elegantnijim materijalom i par zanimljivih detalja i spremni ste za ples.

Najnoviji trendovi opravdavaju nošenje tenisica u svim prigodama.

Tenisice su udobne i idealne za nekoga tko je stalno u pokretu te onoga kome su udobnost i zdravlje na prvom mjestu.

Cipele nisu samo cipele. Ni jedan drugi odjevni predmet ne dozvoljava nam da se toliko igramo, da u sekundi uskočimo (doslovno ) iz jednog stajlinga u drugi.

Ponuda obuće nikad nije bila veća i šarolikija nego danas. Uistinu svatko može pronaći nešto za sebe, za koju god priliku treba.

I baš uvijek ima mjesta za još jedan par cipela u ormaru.

 

TREBAM NOVE CIPELE