Teško je prevesti riječ hygge, no opisno bi to predstavljalo ljubav prema ugodi, blagostanju i uživanje u malim i jednostavnim stvarima u životu.

Pojam je danskog podrijetla i iako nas mogu zbuniti slova u samoj riječi i dovesti nas do petljanja jezika u pokušajima točnog izgovora, izgovara se “hoo-ga”. Ako vas više od svega vesele hladniji dani, dekica, čaj, dobra knjiga i trenuci posvećeni opuštanju i sebi - vrlo vjerojatno ste osjetili “hygge”, a da niste ni znali.

Hygge je vrlo važan dio danske kulture. Neki čak smatraju da im je to u krvi. Opsjednutost postizanjem ugode toliko je izražena u Danskoj, da se Danci smatraju jednim od najopuštenijih i najsretnijih naroda, unatoč hladnijoj klimi i hladnim zimama koje bi na našim predjelima znatno utjecali na lošije raspoloženje građana. No eto, u Danskoj to nije slučaj!

Širenje trenda hygge-a

Ubrzani način života, obavljanje jednog ili više poslova kako bi si priuštili što želite, nagomilavanje obavezama, stres i nezadovoljstvo karakteristika su brojnih zemalja. Danci su uspjeli naći recept za to, te je tako hygge postao svakodnevica danske kulture. Trend se u posljednjih par godina proširio svijetom jer tko ne bi želio živjeti “stress-free” životom bar povremeno?

Okidač za to je također bilo objavljivanje knjige Meika Wikinga: “Hygge - Danski recept za sretan život”. Ljudima se svidio koncept, te je na Instagramu počelo masovno korištenje hashtagova vezanih uz Hygge. A ono što je na Instagramu, vrlo vjerojatno će postati trendom i šire.

Kako živjeti hygge životom?

Ne nosi vam se ništa drugo osim trenirke ili pidžame? Pun pogodak. Zapalite svijeće, zavalite se  ispred TV-a, zarovajte u dekicu i počnite s maratonom omiljene serije. Neka vas ne peče savjest što ne radite ama baš ništa, još bolje - napravite si neki “comfort food” i samo uživajte.

No isto tako hygge nije samo lijeno izležavanje pred telkom, obucite se debelo i otiđite na šetnju na svježem zraku i uživajte u prirodi kakva je zimi. Svako godišnje doma ima svoje čari. Budite jednostavni i na pravom ste putu da ulovite danski životni stil.

Kako se obući da bi bio “hygge”

Najpopularnije prijevozno sredstvo Danaca je bicikl, a izgledati dobro na biciklu u zimskom periodu pravo je umijeće koje umiju samo oni. Ključ svega su slojevi. Slojevito oblačenje pomaže pri održavanju topline, a korištenje boja razbija monotoniju na ulicama. Ako vam za oko zapadne žuta jakna - no pitate se je li ta boja primjerena zimi, ne oklijevajte i kupite je jer ste pogodili “žicu” i dašak danske kulture. Ali imajte na umu da je bitna jednostavnost. Nabacate li mnogo uzoraka i stilova, pomiješali ste sve i skrenuli u krivu ulicu hygge mode.

Također su vrlo popularne neutralne boje koje pašu na sve kombinacije prilikom slojevitog oblačenja.

Kupovanje stvari samo da bi bio u trendu je suprotan od hygge mode. Hygge je u stvaranju atmosfere, a ne u diktiranju skupih trendova.

Obuća? Nema nekog pravila, bitno da vam je toplo i da je udobna. Na vama je da odaberete stil koji vam je najdraži.

Svakoj modnoj kombinaciji potrebna je dobra torba kako bi mogli što bolje organizirati stvari. Pogledajte našu ponudu ruksaka i torbi.

Ako vam dođe poriv da se žalite na vrijeme vani, sjetite se da se svaka prilika može iskoristiti i pretvoriti u uživanciju. Zapalite svijeće, skuhajte si vino ili čaj i prepustite se užitku u ostatku dana.

Zavirite u našu hygge ponudu!