Što je jedina stvar koja uspješno povezuje GenX, Millennialse i GenZ? Martensice.

Kako su Dr. Martens čizme postale ono što su danas, jedna je od najvećih modnih priča modernog doba. Od svojih početaka, njihov je put popločen istim vrijednostima, nepokolebljiv, snažan i ponosan. 

Pročitaj još: Kako kombinirati kultne martensice

 

Kad je 1945. Dr. Klaus Martens, 25-godišnji vojnik iz Münchena, napravio prototip cipele s kojom će mu biti lakše zaliječiti slomljeno stopalo, zadnje na pameti mu je bila moda. Trebale su mu čvrste, otporne i pouzdane cipele, a ubrzo su te kvalitete postale ključ za njihov uspjeh - među starijim ženama. Petnaest godina kasnije, jedan njegov oglas zapeo je za staroj obućarskoj tvrtcu u Engleskoj - i 1.4.1960. izašao je Dr. Martens model 1460, ultimativni Originals model koji čini većinu prodanih Dr. Martens čizmi i 61 godinu kasnije - u 2021.

Dr martens zagreb

Radničke cipele ubrzo je zamjetila engleska subkulturna scena, i to u svojem najvećem procvatu - i popularnost Dr. Martens čizmi strelovito se proširila uzduž i poprijeko Europe. Ubrzo su postale nezaobilazan komad svakog alternativca i simbol buntovništva i slobode izražavanja, pokretačkih ideja tadašnje mlađe populacije. Istovremeni razvoj glazbenih pravaca inspiriranih istim tim idejama, rocka i punka, zacementirao je i uspjeh Dr. Martens čizmi u iduća 3 desetljeća. S pojavom festivala, Dr. Martens čizme razvile su neodvojivu vezu s glazbenom kulturom, i tako rasle na krilima raznih žanrova, od glam rocka i punka, preko grungea do britpopa.

 

Dr Martens cizme

 

Fast-forward 60 godina kasnije: čizme Dr. Martens proživljavaju vrhunac svoje popularnosti, i to na način kao nijedan drugi modni komad - podjednako oduševljavaju oba suprotna spektra kulture, i mainstream i alternativu. Dok se modni trendovi izmjenjuju iz sezone u sezonu, unisex Dr. Martens čizme uspješno su zadržale svoj originalni izgled i postale trademark čvrstog stava i beskompromisne kvalitete. 

 

Dr martens bijele cizme

 

U svojoj jednostavnosti i pouzdanosti, svejedno pronalaze način za nas iznenaditi iz sezone u sezonu. Originals modeli dolaze u pregršt boja i uzoraka, u sjajnoj ili mat izvedbi. Dr. Martens čizme životinjskog ili polka-dot uzorka zaludile su sve modne entuzijastice, a novi modeli poput Dr. Martens Sinclair (ili ljetni hit - Dr. Martens sandale!) iznova dokazuju koliku moć nad modnom scenom imaju Dr. Martens čizme.

Dr martens polka dot

Leopard Emboss / Polka Dot / Pine Green / Indigo Smooth / Green Gloss / Fuschia Smooth

 

Ipak, ako jedan model moramo istaknuti kao pobjednika zimske kolekcije 2021., to su definitivno čizme Dr. Martens Jadon Faux Fur - martensice s krznom. 

Dr martens s krznom

Kakav god stil preferirali, jedno je sigurno: Dr. Martens čizme morale bi biti dio tog stila. Modni fenomen njihove priče osigurao je da postanu kultni komad koji je osvojio generaciju po generaciju, i nema namjeru prestati.

 

Omiljene Dr. Martens čizme pronađi na popustu u Modeline webshopu i trgovinama!