Ustaljeno je mišljenje kako obuća nije nešto na što muškarci obraćaju previše pažnje. Imamo jedan par za posao, jedan par sportskih tenisica i jedne za svaki dan - to je to.

Dok ženama nije problem satima hodati centrom grada u potrazi za još jednim parom obuće muškarci bi za to vrijeme radije odgledali jednu utakmicu NBA playoffa. Umjesto boje, materijala potplate, visine pete i ostalih karakteristika muškarci bolje i radije pamte koliki je učinak ostvario Jordan u svakom od 13 playoffa kroz karijeru.

Ali kako vjenčanje, pogotovo vlastito, nije nešto kroz što ćete prolaziti svaki dan pomoći ćemo vam s nekoliko bitnih pitanja na koja si morate odgovoriti kako bi odabrali najbolje cipele.Ne brinite, ostat će dovoljno mjesta u memoriji za sve sportske statistike. 

Koji materijal odabrati?

Najjednostavniji i najpraktičniji dizajn muških cipela za vjenčanje je crna koža s vezicama. Sve ostalo su onda varijacije

Kada odabirete materijal za potplate imajte na umu da je koža puno praktičnija od gume. Možda ne mislite da su potplate jako bitne ali mi vas uvjeravamo da će taj kožni detalj cipele učiniti ljepšim, a vaš kompletni izgled sofisticiranijim.

Ako ste za vjenčanje kupili novi par cipela nemojte ih zaboraviti  razgaziti kako vam se ne bi dogodilo da na dan vjenčanja imate krvave čarape ili ne možete stajati od bolova

Poslušali ste nas i odabrali kožne potplate? Slobodno ih malo zagrebite, manje su šanse da se poskliznete.

Kako odabrati boju: crna, smeđa ili nešto treće?

Muške cipele mogu biti u različitim bojama

Crne cipele su svakako najzastupljenije i to ne slučajno. S crnom gotovo da ne možete pogriješiti,  ide uz skoro svaku tamniju nijansu, izuzev tamno plave i uvijek ostavlja formalni dojam. Zato ako želite biti formalni, jednostavni, elegantni odaberite crne cipele. 

Ako želite nositi tamno plavo odijelo onda bi cipele trebale biti srednje ili tamno smeđe. Smeđe cipele su zahvalnije kada je riječ o manje formalnim kombinacijam pa će tako biti super uz tregere, majicu ili sako.

Uz smeđe cipele slobodno kombinirajte boju trule višnje ili tamno zelene boje, savršeno se slažu. Ne morate biti strogo podređeni tradiciji, ukoliko želite opušteniju i drukčiju atmosferu na vašem vjenčanju birajte i takav izgled. 

3 najčešća modela i njihove karakteristike

1.Oxfordice za vjenčanje

Oxfordice su najčešći model svečanih cipela općenito. Prvi su ih nosili Irci i Škoti pa su kod njih poznate i po škotskom dvorcu Balmoral. Ove cipele imaju ušiven donji dio s vezicama za gornji dio cipele i to im daje svečaniji, formalniji izgled. Ove uistinu klasične cipele su preporuka stručnjaka za svakog neodlučnog mladoženju.

Kako smo mi muškarci vizualni tipovi za bolje razumijevanje razlike između derby i oxford cipela pogledajte sliku ispod . 

2.Koledžice za vjenčanje 

Koledžice vam vjerojatno nisu prve pale na pamet kada ste razmišljali o vjenčanju. Začudili biste se ali postoje varijante ovog modela koje bi se super uklopile u mladenački, manje formalan stil

3. Derby cipele za vjenčanje

Derby cipele su dosta slične oxfordicama, a bitna razlika je što derbyice nemaju ušiven dio s vezicama za gornji dio cipele nego dva preklopa koji idu preko jezička cipela. Manje su formalne nego oxfordice ali zato se lakše oblače i udobnije su zbog svog kroja.  

Ne zaboravite laštiti

Laštenje cipela se posebno odnosi na one koji su uskočili u cipele koje su imali od prije. Pobrinite se da cipele budu ispolirane i ulaštene do savršenstva jer vaša odabranica ništa drugo ne zaslužuje.

Cipele za vjenčanje ne zaboraviti ispolirati do savršenstva

Zamislite samo tragediju zbog iznošenih, prašnjavih cipela na dan vašeg vjenčanja - to vam sigurno ne treba. Pazite i kako ih laštite, pripazite na ostatke paste kako ne bi završili na njenoj vjenčanici.  

EKSTRA SAVJET Znate one naljepnice i cijene koje na đonovima? Nemojte ih zaboraviti ukloniti Znate one fotke prije vjenčanja gdje mladenci skaču? Izbacite cijenu s obiteljskog albuma.

Ne mogu nositi cipele, ja bi tenisice

Je li u redu na vjenčanju nositi tenisice? Ovisi, ako ste mogli na maturalnu večer ušetati u hotel noseći nove adidaske zašto ne bi isto napravili i na vašem vjenčanju?

Tenisice na vjenčanju nisu česta praksa i ništa ne može zamijeniti onaj "tajni agent" izgled koji vam daju oxfordice i formalan stajling, ali ako vaše srce kaže neformalno, drukčije i opušteno odaberite tenisice.

Samo prije svega, osim srca konzultirajte i ljepšu polovicu...

Kako bilo, cipele zasigurno govore jako puno o vama.

Možda više od bilo kojeg drugog odjevnog predmeta.

Pdgovorite na naša pitanja i budite sigurni kako ste odabrali najbolje

POGLEDAJTE NAŠE MODEL(in)E