Na koji način okruniti sve odlične ocjene (i one vrlo dobre), riješene pismene ispite i odgovaranja pred školskom pločom? Maturantskim danima i naravno, maturalnom večeri.

Djevojke se za ovu prigodu pripremaju zaista dugo i pažljivo, a u vrh prioriteta ulaze maturalna haljina, cipele, torbica, nakit, frizura i šminka, dok dečki svoje odijelo pronađu u pola sata, a cipele i kravatu još i prije.

Djevojke na maturalnoj večeri

Iako su djevojke u četvrtom razredu srednje već zrele te su prave majstorice u šminkanju i kombiniranju odjeće, ima i onih koje ne provode puno vremena pred ogledalom. To ih jednostavno ne zanima i najradije bi i na maturalnu došle u omiljenim starkama.

I jedne i druge cure na kraju puno vremena potroše upravo na odabir omiljenog stajlinga.

A kako i ne bi! Slika s maturalne je nešto što se gleda cijeli život. Kao prvo, odaberite šarenu haljinu koja zrači pozitivom.

Haljine za maturalnu večer trebale bi biti šarene i lepršave

Cipele u boji za lepršave haljine

Šarene cipele za lepršave haljine

 

Za 18-godišnjakinje nisu klasične bijele i crne haljine. Maturantice bi trebale biti šarene i vrckave kao i dani maturanata.  

Uz haljinu je potrebno iskombinirati i savršene cipele što danas i nije tako teško jer modni bonton ne postoji, a dozvoljeno je kombiniranje svih mogućih stilova i boja.

Ipak, postoje neka nepisana pravila oko odabira savršenih štikli koja nemaju puno veze s modom, već su sasvim tehničke naravi.

Kod odabira cipele na prvom mjestu trebala bi biti udobnost, a potpetice bi trebale biti šire ili maksimalno 7,5 cm visoke kako ne bi opterećivale kralježnicu.

Ako ipak štiklom želite dotaknuti oblake, birajte cipele s platformom zbog manje kosine noge nego kad štikla nema platformu.

Ne želite prosjediti cijelu maturalnu večer jer imate žuljeve.

Kako kombinirati haljinu i cipele?

Ako ste kupile kratku, lepršavu haljinu, preporučujemo sandale s otvorenim prstima koje će produljiti nogu i izgledat ćete vitkije.

Ako imate dugačku haljinu, ona obavezno mora pokrivati stopalo jer će inače izgledati kao da vam je prekratka. Sandale s otvorenim prstima i ovdje mogu biti opcija, no tada bi vam se moglo dogoditi da se haljina spetlja među nožne prste pa možete pasti.

U tom slučaju preporučujemo sandale sa zatvorenim prstima ili salonke koje možete kombinirati i na hlače ili kombinezon.

Cipele s punom petom dozvoljene su samo kada fešta postane opuštenija i visoke pete vas već počinju doista stezati i žuljati. Nemojte ih birati za fotografiju jer nisu toliko svečane kao sandale i cipele.

INUOVO sandale

INUOVO sandale idealne su da odmorite noge

 

O obući za preobuvanje svakako razmislite i ponesite još jedne sandale za rezervu. Osim cipela s punom petom koje su zaista udobne za nošenje, preporučujemo i štikle s minimalnom potpeticom od 2,5 cm.

S druge strane izbjegavajte sandale i balerinke s ravnim potplatima jer bi vam mogle priuštiti bolna i otečena stopala.

Naime, kao što nije preporučljivo nošenje cipela s potpeticom većom od 7,5 cm jer se koraci tada smanjuju, a većina mase tijela oslanja se na petu pa to uzrokuje bolove u leđima, stručnjaci ne preporučuju niti cipele s ravnim potplatom jer mogu loše djelovati na tetive i koljena ili čak uzrokovati artritis.

Što se tiče boja, svjetlije tonove štikli kombinirajte na svjetlije i pastelne tonove haljina dok uz crnu i crvenu haljinu odaberite bež ili crne štikle s detaljima vedrijih boja.

Uz crvenu haljinu kombinirajte crne ili bež štikle

Bež i crne štikle za cirvenu haljinu

Cipele na visoku petu

Dečki na maturalnoj večeri

Dok djevojke moraju razmišljati o svim detaljima koje će ukomponirati u savršenu cjelinu, dečki ipak imaju manje posla.

Nakon odabira odijela koje je najčešće crno ili plavo, dolazi izbor košulje koja je najčešće bijele boje.

Iako je ovo klasika, mogućnost pogreške je minimalna, a ovaj izbor rezerviran je za ziheraške tipove.

Ako se želite istaknuti i za to ste dovoljno hrabri, obucite sako tamno plave i hlače svjetlo sive ili bež boje.

Ovo je idealno za proljetno/ljetnu kombinaciju, a možete se poigrati i s bojama i uzorcima košulje.

Karirana košulja najbolje će pristajati uz crne hlače, a bijelu košulju s tamno plavim točkicama kombinirajte uz tamno plave hlače.

Kako kombinirati odijelo i cipele?

Iako nije pravilo, cipele bi uvijek trebalo kupiti na kraju, nakon što imate gotovu kombinaciju odijela i košulje. Tada, ovisno o bojama i stilu odaberite i cipele.

Kako kombinirati odijelo i cipele

Muške cipele za maturalnu večer

Muške cipele za svako odijelo

 

Za klasično odijelo i bijelu košulju, najbolje je odabrati i klasične, crne cipeleSvestranost je poželjna u modi, a upravo je to prednost crnih i smeđih svečanih cipela.

Ako se želite istaknuti, birajte zanimljive boje i uzorke uz koje kombinirajte smeđe ili plave cipele. Eksperimentiranje je uvijek dozvoljeno.

U opuštenoj i ležernoj kombinaciji dozvoljene su i bijele tenisice te mokasine koje su danas zaista popularne, a mogu se nositi i bez čarapa pa je to jedan detalj manje o kojem trebate razmišljati.

Kod odabira izraženijeg stila svi modni dodaci su dozvoljeni pa se možete poigrati detaljima poput čarapa s uzorcima, remena, kravate ili mašne, pa čak i marame ili revera.

Svečane kombinacije trebale bi svakako uključivati i kravatu. Tanka kravata izgleda vrlo opušteno i u svečanu kombinaciju dodaje malo sportskog štiha koji muškarcima ionako pristaje, a nemojte zaboraviti niti na remen bez kojeg odijelo ne izgleda potpuno.

Srećom, pravilo da cipele i remen trebaju biti u istoj boji više nije na snazi, što dodatno olakšava izbor muškog maturalnog odijela, iako to nije ni zabranjeno. Dapače, kombinacija cipela i remena u istoj boji još je uvijek poželjna i stvara ravnotežu uz odijelo.

Za kraj je važno još jednom spomenuti da bi izbor maturalne odjeće trebao biti opušteniji, neozbiljan i dječjeg karaktera, a ne podsjećati na svadbeno odijelo.

Pokušajte što duže ostati dijete. Odrastanje donosi i obaveze, a maturalna večer je idealna prilika da još malo uživate u mladosti. Plešite i veselite se do dugo u noć pa makar morali i skinuti cipele.

Savršene cipele za maturalnu večer