Razmišljate li o tome da počnete trčati? Jeste li već koji put krenuli?

Trčanje je odličan sport. Kada trčite radi cijelo tijelo, to je sport u kojem gubite najviše kalorija, radite na kondiciji i istovremeno ulazite u neko meditativno stanje i odmarate duh.

Početi trčati doista je teško. Natjerati sam sebe da trčiš ulicama grada pa čak i na lagani jogging u parku ili uz rijeku vraški je posao. 

Uz to, na početku trčanje doista može biti teško i demotivirajuće. Istrčite samo sto ili dvjesto metara, dah je plitak, a noge vas već bole… 

Važno je ne odustati tijekom tih prvih treninga, ali i imati odlične tenisice za trčanje. Kupnja dobrih tenisica za trčanje prava je motivacija za još jedan novi trening, a pogotovo ako one dobro izgledaju laugh

Izgled tenisice nam je uvijek bitan, ali tenisice za trčanje morate odabrati prema nekim pravilima. 

Ovdje nećemo pisati o biranju tenisica za profesionalce i ozbiljne amatere već za sve obične muškarce i žene koji ozbiljno razmišljaju o početku trčanja. 

Kako odabrati tenisice za trčanje? 

1. Uočite kako trčite

Važno je znati kako trčite i koji dio stopala prvo dolazi u kontakt s tlom. Neki ljudi trče tako da njihov prednji dio stopala prvi dotiče tlo dok drugi to čine petom. 

Ako ste trkač kojem prednji dio stopala dolazi prvi obratite pozornost na to da tenisice imaju udobne jastučiće na tom dijelu, a “petašima” treba potpora na stražnjem dijelu stopala.

Nike Air max tenisice dobar su izbor za "petaše"

Nike Air max tenisice

2. Oblik luka stopala važan je za izbor tenisica

Oblik luka stopala također utječe na izbor tenisica. Osobe koje imaju ravna ili ravnija stopala trebaju malo glomaznije stabilnije tenisice dok osobe s višim lukom stopala trebaju zaobljene tenisice.

Veličinu svog luka vrlo lako možete provjeriti i takozvanim mokrim testom. Stopalo samo namočite i otisnite na novine. Otisak će vam pokazati koliko visok luk imate.

3. U tenisicama treba biti mjesta

Tenisice za trčanje moraju biti udobne i dobro “zatvarati” stopalo sa svih strana. Važno je i da tenisice za trčanje budu pola broja do jedan broj veće. Tijekom trčanja noge lagano nateknu i treba im dodatni prostor. Jeste li ikad vidjeli nokte nekog maratonca ili maratonke? Nisu baš najljepše. Od konstantnog nabijanja neki nokti otpadnu ili su jednostavno natučeni.

4. Birajte laganije tenisice

Tenisice za trčanje moraju biti lagane, a gležnjevi moraju biti slobodni. Tenisice koje su prerobusne i preglomazne nisu dobre za trčanje. Moguće je u njima trčati, ali nije baš dobro.

Skechers-go-flex-tenisice

Skechers tenisice
 

5. Isprobavajte tenisice dok vam ne progovore

U tenisicama bi se trebali dobro osjećati. Prilikom isprobavanja u dućanu probajte nekoliko modela i odlučite se za one koje su vam najudobnije pa premda vam se baš ne sviđa jako ta boja. I obucite nešto sportsko za isprobavanje tenisica smiley Da na prvu steknete dobar dojam.

 

 

I za kraj, želimo vam samo reći da ne odutsanete od trčanja. A čak i ako odustanete imat ćete odlične tenisice koje će odlično izgledati na traperice i tajice. 

Nađi tenisice za sebe