Koliko starki imate u ormaru? A koje su bile vaše prve starke? Oni stariji od 30 sigurno se sjećaju kako su u sedmom ili osmom razredu osnovne škole navlačili starce za rukav da im kupe visoke crvene ili crne starke 

All star Converse tenisice ili kako ih mi u Hrvatskoj zovemo - starke najjednostavnije su platnene tenisice koje postoje. Od dana kada smo navlačili starce za rukav da nam kupe crvene ili crne na hrvatskom tržištu pojavile su se u svim mogućim bojama i dezenima. 

One su najuniverzalniji model tenisica koje se bez problema uklapaju u stil svakog pankera ili metalca, ali i šminkera i sportaša.

All star tenisice prvi put su proizvedene prije gotovo 100 godina, već sad davne 1920.
Jedno stoljeće nošenja ovih tenisica stvorilo je gomilu priča oko njih. Donosimo vam njih nekoliko. 

1. Starke su bile tenisice za košarkaše

Starke su bile jedne od prvih tenisica dizajniranih za sportske aktivnosti. Danas će vam se sigurno svi čuditi i treneri odmahivati glavom ako odlučite trenirati u starkama, ali prije 100 godina to su bile tenisice za profesionalce.

Vrlo brzo nakon što su predstavljene javnosti starke su u Americi postale tenisice broj 1 za košarku, a do kraja četrdesetih godina prošlog stoljeća većina profesionalnih košarkaša nosila je starke.

Tijekom šezdesetih prošlog stoljeća 90 posto profesionalnih košarkaša i onih koji su se natjecali u studentskoj ligi u SAD-u nosili su starke.

Posljednji košarkaš koji je nosio starke na utakmici bio je Tree Rollins. To je bilo 1979., u vrijeme kada je NBA profićima već doista bilo dostupno više stabilnijih modela. 

2. Chuck Taylor, košarkaš i trener

Chuck Taylor, osoba čije ime je na svim All star converse tenisicama od početka je bio zaštitno lice starki. Nije bio samo prodavač već i profesionalni košarkaš i trener. U dvadesetima prošlog stoljeća putovao je po SAD-u i držao košarkaške kampove. 
Naljepnica s njegovim imenom počela se na tenisice lijepiti 1932.

3. Američki vojnici trenirali su u starkama

Čizme su bile na prvom mjestu, a starke na drugom. Tijekom Drugog svjetskog rata starke su bile obavezna obuća za američke vojnike.

4. Rupice za zrak dodane su 1932.

Starke su doista lagane i prozračne tenisice.

Bijele niske converse all star tenisice
Rupice za prozračnost dodane su tek 1932. godine

 

One dvije klasične rupice koje se nalaze na tenisicama dodane su tek 1932. godine kad i naljepnica s imenom Chucka Taylora.

5 .Do kraja 2. svjetskog rata -crne

Do kraja Drugog svjetskog rata starke su dolazile u jednoj boji - crnoj. Sve je bilo crno: platno, vezice i guma.

6. Originalni dizajn nije se mijenjao od 1949.

Starke danas izgledaju gotovo identično kao i starke iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

Dizajn osnovnih modela starki nije se mijenjao od 1949.
Dizajn osnovnih modela starki nije se mijenjao od 1949.

 

Naime, 1949. Converse je posljednji put napravio neke veće izmjene kod dizajna nakon čega se on minimalno mijenjao. Naravno, govorimo o nekim osnovnim modelima. 

7. Boje su dodane 1971.

Do 1971. bilo je jednostavno odabrati starke: bile su crne i bijele, visoke ili niske. 1971. Converse je dodao različite boje, baš u vrijeme hipi pokreta. Prve šarene starke bile su zlatne, zelene, narančaste, crvene, plave i svijetloplave.

8.  Rocky Balboa nosio je starke 

Znate onu scenu iz Rockya kada Rocky džogira i skače po stepenicama Philadelphije i trenira? Znate li da nosi starke? E, pa nosi ih. Film je iz 1970., kada su starke još itekako bile tenisice za sportaše. 

9. Conversice su punk tenisice

Converse sedamdesetih nije imao namjeru  da starke postanu dio punk imidža, no one su to postale. Sedamdesetih su ih u SAD-u nosili Ramonesi, a u Velikoj Britaniji Sex Pistolsi. 

 

Prošle godine, u čast 40 godina punk rocka, Converse je lansirao liniju Sex Pistols (s vremenom im se počelo sviđati to što su pankerske tenisice).

10. Svake 43 sekunde netko kupi jedan par starki

Svake 43 sekunde netko kupi jedan par starki! Ne možete vjerovati? Jeste li sigurni? Pogledajte oko sebe drugi put kada hodate ulicom. Svatko ima bar jedan par 
 

nađi nove starke